IJM

Nieuwsbrief 15 maart

Nieuwsbrief 15 maart

Corona
Er is weinig nieuws op het coronafront. De enige wijziging op sportgebied uit de persconferentie van vorige week wat dat sporters ouder dan 26 vanaf dinsdag 16 maart in viertallen mogen trainen. Dit waren tot nu toe tweetallen. De viertallen moeten vast zijn en mogen gedurende een training niet wisselen. Wel moeten sporters ouder dan 26 jaar onderling nog steeds 1,5 meter afstand houden. De groepjes van vier moeten bovendien ruim afstand houden van andere groepjes.

Rick Nell nieuwe trainer van Pernix 1


De TC is verheugd om bekend te kunnen maken dat Rick Nell met ingang van het seizoen 2021/2022 de nieuwe hoofdtrainer zal zijn van de Pernix selectie.

Rick is voor velen wellicht geen onbekende. Ooit begonnen in de jeugd van HKV (Den Haag) heeft hij in de jaren 80 als speler van VEO 1 meerdere malen de degens gekruist met Pernix 1. Als trainer heeft hij de afgelopen jaren onder meer de selecties van Weidevogels, GKV (H), Tempo en Meervogels onder zijn hoede gehad. Van 2015 tot 2019 heeft Rick een succesvolle periode bij Fiks gehad waarmee hij zowel op het veld als in de zaal is gepromoveerd van de 1e klasse naar de hoofdklasse.

Na enkele leuke en inspirerende gesprekken is de TC ervan overtuigd geraakt dat Rick goed bij Pernix zal passen, zowel als persoon als wat betreft zijn visie op het korfbalspel. Hij heeft er veel zin in om met een jonge, talentvolle selectie te gaan bouwen aan een team voor de komende jaren, waarbij één van de doelen zal zijn om de eigen jeugd te gaan inpassen. Hierbij zal Rick in de trainingen en tijdens wedstrijden geassisteerd gaan worden door Joost Kuipers, die deze functie dit seizoen ook al vervult.

Wij wensen Rick een hele mooie, succesvolle en gezellige periode toe bij Pernix!

Raadgevend referendum Roomburgerpark (bericht van voorzitter Tom van Alphen)

Woensdag mogen alle Leidse stemgerechtigden stemmen in een raadgevend referendum over de eventuele herindeling van het Roomburgerpark. Het is een belangrijk thema voor de Leidse sport.

Ik denk dat er in ieder geval één ding is waar we het allemaal over eens zijn. Iedereen wil een gezondere wereld. Ook snapt iedereen dat sport en bewegen de gezondheid positief bevordert. Om iedereen te kunnen laten sporten en bewegen is er wel voldoende ruimte nodig.

In de afgelopen 10 jaar zijn er 9 sportvelden met infrastructuur in Leiden verdwenen (LFC-GHC-GOLsport-Leidse Boys-Crescendo). Tussen 2005 en 2015 is meer dan 16% van de sportterreinen verdwenen (-/- 18 ha, bron: CBS). Gelukkig is de oppervlakte park en plantsoen in dezelfde periode iets toegenomen met bijna 12% (+15 hectare, bron: CBS). Voor de komende jaren verwachten we een toename van de Leidse bevolking van circa 125.000 inwoners naar 140.000 inwoners. Er is op dit moment al een tekort aan sport en bewegingsruimte en de vraag is dan ook: Waar kunnen we straks sporten? Het antwoord is niet eenvoudig te geven, maar het moet ergens in de openbare ruimte.

Enige tijd geleden heeft de gemeenteraad een motie aangenomen dat er geen vierkante meter sportgrond meer mag verdwijnen. Het Leidsch Sportakkoord is in 2020 door alle partijen (rechts, links, groen) ondertekend en vraagt meer ruimte voor sport. Het Leids Preventieakkoord (gericht op een gezonde levensstijl) dat in ontwikkeling is, spreekt van een groot tekort aan sportvelden en -accommodaties in Leiden. Juist voor de sportende jeugd is er een groot tekort aan ruimte. Kinderen die jong beginnen met sporten, vooral in clubverband, sporten meer en langer. Dat is goed voor de gezondheid.

Nu is de mogelijkheid daar dat één sportveld terug komt. In het voorstel Roomburgerpark heeft men zich ingespannen om met iedereen rekening te houden. Het is niet eenvoudig om dit veld tot ieders tevredenheid aan te leggen. Er worden aanpassingen gemaakt aan het bestaande park en er zullen bomen moeten wijken, maar er worden ook (meer) bomen terug gezet. Check de plannen – die zijn terug te vinden op http://www.Roomburgerparkleiden.nl of http://www.Roomburgerpark.nl (van de vrienden van het park, die het ongewijzigd willen laten).

Inwoners van Leiden kunnen stemmen over het voorstel in een raadgevend referendum. Het is echt van belang dat we ons allemaal via dit referendum uitspreken over dit voorstel. Het is nu misschien wat verder van huis, maar ongetwijfeld gaat onze Tuin van Noord ook een keer op de schop en dan willen wij ook de beste oplossing voor (jeugd) sport en groen. Het kan echt samen gaan!

Iedereen moet zijn eigen afwegingen maken en mening vormen, dat doe ik als sportbestuurder, sporter en inwoner van Leiden ook. Ik heb mijn keuze bepaald!

Ga in ieder geval stemmen, ga voor sport en/of groen, aan jullie de keuze!

Pernix-wijnen
De Pernix  jubileumwijnen kunnen nog steeds besteld worden. Inmiddels hebben Pernixers al zo’n 500 flessen besteld. Daarmee hebben zij het jubileum al voor ruim 1000 euro gesteund. Dat is mooi nieuws, want hiermee kunnen we zodra de coronasituatie het toelaat, leuke activiteiten organiseren. Wil je ook een fles (of doos) heerlijke jubileumwijn bestellen? Dat kan nog steeds! Mail naar jubileum@pernix.nl en geef je bestelling door. Flessen kosten 7 euro per stuk. Een doos met zes flessen kost 40 euro. Per fles gaat 2 euro naar Pernix! Inmiddels is de jubileumcommissie bezig met het toevoegen van een of meer andere (zomerse!) wijnen aan de collectie. Meer informatie volgt!

Overig nieuws

Jeugdtrainers en oefenwedstrijden

Beste Pernixers, Voor komend seizoen hebben we, op een aantal vacatures na, weer een goede trainersbezetting op de jeugdteams. We zijn heel blij met alle

Train een keer mee bij Pernix!!

Ben je nieuwsgierig naar de korfbalsport en wil je kennismaken? Kom een (paar) keer gratis meetrainen!!

Commissies

Naast een korfbalvereniging is Pernix ook een vrijwilligers organisatie. We zoeken daarom mensen die meehelpen om activiteiten te ondersteunen. Alle hulp is daarbij welkom, daar het motto bij vrijwilligerswerk nog altijd “vele handen maken licht werk” is.