IJM

Vertrouwenscontactpersoon

Sporten doe je voor je plezier. Je moet erop kunnen vertrouwen dat je dat in een veilige omgeving kunt doen. Pernix streeft er naar al onze haar leden een plezierige, veilige sportomgeving te bieden. Daarom heeft het bestuur twee vertrouwenscontactpersonen aangesteld. (Jeugd)leden, ouders, toeschouwers, kaderleden, en vrijwilligers kunnen daar terecht als er zich toch iets voor doet wat niet door de beugel kan, bijvoorbeeld (vermoedens van) pesten, discriminatie, (seksueel) misbruik of ander ongewenst gedrag. Hieronder leggen we graag de werkzaamheden van de vertrouwenspersoon uit.

Waarom is een vertrouwenscontractpersoon nodig binnen Pernix?

Het is belangrijk dat de leden van Pernix rekening houden met de grenzen van anderen. Iedereen mag aangeven waar zijn of haar persoonlijke grens ligt, zonder dat daar flauw of raar over gedaan wordt. De vereniging moet immers voor iedereen veilig, vertrouwd en plezierig zijn. Ongewenst gedrag komt overal voor en kan dus – helaas – ook binnen onze vereniging voorkomen. De laatste tijd is er in de media regelmatig aandacht geweest voor sporters die slachtoffer zijn geworden van ongewenst gedrag. Dit willen wij bij Pernix voorkomen. Sporters die last hebben van (seksuele) intimidatie, pestgedrag of geweld, kunnen dat het beste uitspreken. Het liefste tegen degene die het doet, maar als dat niet helpt of de sporter durft dit niet, dan kan hij of zij het beter vertellen aan iemand anders. Thuis of op de club, bijvoorbeeld een trainer, de jeugdcommissie of de vertrouwenscontactpersoon.

Wat doet een vertrouwenscontactpersoon

Een vertrouwenscontactpersoon begint met goed naar jouw verhaal te luisteren, om daarna samen met jou naar oplossingen te zoeken en ondersteuning, advies en informatie te geven. Als dit niet voldoende is kan de VCP je de weg wijzen naar hulpverlenende instanties of een vertrouwenspersoon van de KNKV of NOC*NSF. Je kunt ook rechtstreeks contact opnemen met hen op: NOC*NSF meldpunt: 0900-2025590. Ga naar Centrum Veilige Sport voor meer informtie: https://centrumveiligesport.nl/

Binnen Pernix heeft de VCP een neutrale positie. De VCP wordt geacht te handelen volgens een vast protocol. Het is niet de bedoeling dat de VCP het probleem van de melder overneemt, inhoudelijk begeleidt of zelf onderzoek doet. De VCP maakt wel melding van een probleem of incident bij het bestuur. Dit gaat via een rapportage-systeem waarbij de gegevens geanonimiseerd zijn en dus niet door andere partijen zijn terug te leiden tot een persoon. Alle informatie die de VCP ontvangt, wordt vertrouwelijk en zoveel mogelijk anoniem behandeld.

Vertrouwenscontactpersoon bij een sportclub: iemand bij wie je je verhaal kwijt kunt

Contactpersonen

Evelien Konijnendijk

Ik ben Evelien Konijnendijk, moeder van Marijn (2011) en Fieke (2015) en getrouwd. Sinds mijn 6e jaar heb ik gekorfbald, eerst bij Weidevogels uit Bleiswijk en sinds mijn 19e bij Pernix. Twee jaar geleden ben ik mede als gevolg van een knieblessure gestopt. Ik ben orthopedagoog en GZ-psycholoog (specialisatie Kind en Jeugd).

 

Ik wil me inzetten voor Pernix en doe dat graag in deze functie. Zit je zelf in een situatie waarbij je een vertrouwenscontactpersoon kunt gebruiken? Maak je je zorgen om iets of iemand in de vereniging en wil je dit bespreken? Neem contact met me op. Ik luister naar je verhaal en kan met je meedenken over mogelijke oplossingen. Ik ondersteun je met advies en informatie. Wat we bespreken is vertrouwelijk, maar soms is het nodig iemand anders in te schakelen, dat doe ik altijd in overleg met jou. Je kunt me bereiken per email op vcp@pernix.nl of telefonisch op 06-44898775. Mocht ik niet bereikbaar zijn en Roderick ook niet, kun je op werkdagen tussen 8:00-20:00 contact opnemen met het Vertrouwenspunt Sport, telefonisch op 0900-2025590 (gratis), per app op 06-53646928of per mail op vertrouwenspuntsport@nocnsf.nl
 

Roderick Eykenschild

Hallo, ik ben Roderick Eyckenschild en 42 jaar oud. Mijn dochter Sofie (2010) is inmiddels van Penix af en is gaan basketballen bij BS Leiden. Haar tweelingbroertjes Arthur en Seth (2019) doen nog niet aan sport. Zelf heb ik nooit gekorfbald, maar ik heb vanaf mijn 9de jaar t/m mijn 28ste jaar gebasketbald bij BS Leiden. Via de LCKV ben ik in aanraking gekomen met Pernix’ers en zo zijdelings betrokken geraakt bij de club.


Als vertrouwenscontactpersoon wil ik mij graag inzetten voor Pernix en zo een bijdrage leveren aan een prettige en veilige sportomgeving. 

 

Zit je zelf in een situatie waarbij je een vertrouwenscontactpersoon kunt gebruiken? Maak je je zorgen om iets of iemand in de vereniging en wil je dit bespreken? Neem contact met me op. Ik luister naar je verhaal en kan met je meedenken over mogelijke oplossingen. Ik ondersteun je met advies en informatie. Wat we bespreken is vertrouwelijk, maar soms is het nodig iemand anders in te schakelen, dat doe ik altijd in overleg met jou. Je kunt me bereiken per email op vcp@pernix.nl of telefonisch op 06-57876916. Mocht ik niet bereikbaar zijn en Evelien ook niet, dan kun je op werkdagen tussen 8:00-20:00 contact opnemen met het Vertrouwenspunt Sport, telefonisch op 0900-2025590 (gratis), per app op 06-53646928 of per mail op vertrouwenspuntsport@nocnsf.nl

 

Veiligsportklimaat

Veiligsportklimaat

Veiligsportklimaat

Klik hier

Gedragsregels

Gedragsregels

Klik hier

Aannamebeleid

Aannamebeleid

Klik hier

Laatste nieuws

Train een keer mee bij Pernix!!

Ben je nieuwsgierig naar de korfbalsport en wil je kennismaken? Kom een (paar) keer gratis meetrainen!!

Commissies

Naast een korfbalvereniging is Pernix ook een vrijwilligers organisatie. We zoeken daarom mensen die meehelpen om activiteiten te ondersteunen. Alle hulp is daarbij welkom, daar het motto bij vrijwilligerswerk nog altijd “vele handen maken licht werk” is.